Ομάδα έργου
Δρ. Πύρρος Παπαδημητρίου - Υπεύθυνος Έργου «Αρχιμήδης»
O Πύρρος Παπαδημητρίου είναι δικηγόρος – οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1985) και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Sussex (1987), Master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Kent (1988) και διδακτορικού στα Οικονομικά (1992) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει απασχοληθεί ως οικονομικός αναλυτής στην Gerald & National Inter Commodities στο Λονδίνο (1989-90), ως ερευνητής, στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (1994-95), ως προϊστάμενος, στο τμήμα κλαδικών αναλύσεων της Αlpha Bank (1995-96), ως σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1996-98) ενώ το 1997 ίδρυσε και υπήρξε ο πρώτος γενικός διευθυντής της HEADWAY Σύμβουλοι – Οικονομολόγοι, Ε.Π.Ε, θέση στην οποία παρέμεινε έως το τέλος του 2021. Από το 1998 έως το 2007 δίδαξε αρχικά ως λέκτορας και στη συνέχεια ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το 2007 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δρ. Γεώργιος Μέλιος - Επιστημονικός Υπεύθυνος
O κος Μέλιος είναι οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας στο τμήμα διεθνούς ευημερίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, ερευνητής στο τμήμα συμπεριφορικών οικονομικών στο London School of Economics και επισκέπτης υπότροφος στο Quality of Governance Institute του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Πριν ενταχθεί στο UCL διατηρούσε θέσεις στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό με ανώτατη διάκριση (Dphil with highest honours) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Swansea, M.Sc. στα Χρηματοοικονομικά με διάκριση στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και πτυχίο B.Sc. στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η έρευνα και οι δράσεις του έχουν προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Leverhulme Trust, το Συμβούλιο Έρευνας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου (ESRC UK), το Public Choice Society και το Wales Institute for Social and Economics Research and Data ( WISERD) και περιλαμβάνει προσεχή έγγραφα και έγγραφα εργασίας για την εκπαίδευση, την περιβαλλοντική πολιτική, την ψηφοφορία και την αξιολόγηση επιπτώσεων. Πριν από τις διδακτορικές του σπουδές, έχει εργαστεί ως οικονομικός αναλυτής στην Grant Thornton και στο γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Γνωρίζει άπταιστα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά και έχει βασικές γνώσεις στα αραβικά.
Ερευνητική ομάδα
Δρ. Νικόλαος Τζιβανάκης
Ο κος Τζιβανάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Coventry (London Campus) και Μέλος της Ακαδημίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στην οικονομική μεγέθυνση στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, πανεπιστήμιο από το οποίο κατέχει επίσης μεταπτυχιακούς τίτλους MRes στα Ανώτερα Οικονομικά, MSc στα Οικονομικά και MSc στα Διεθνή Οικονομικά, Τραπεζική και Χρηματοοικονομική. Επιπλέον έχει αποκτήσει πτυχίο στα Οικονομικά, Οικονομική Θεωρία και Πολιτική από τον Αριστοτέλη. Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στα Οικονομικά της Ανάπτυξης, στην Πολιτική Οικονομία και στα Θεσμικά Οικονομικά. Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύεται σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία με κριτές. Η έρευνά του εστιάζεται στα θεσμικά οικονομικά, τη διακυβέρνηση, τη διαφθορά και τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση πολιτικών.
Δρ. Παντελής Σκλιάς
Ο κος Σκλιάς είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις και Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Αποφοίτησε το 1990 από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Sussex, της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1998). Την περίοδο 1999-2000 εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και των σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Διετέλεσε επί τέσσερα (4) έτη (2013-2017) Πρόεδρος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διαθέτει 18ετή εμπειρία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Την περίοδο 2017-2018 διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Ασφάλειας και Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο των Εμιράτων. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (2016-2018). Από τον Φεβρουάριο 2020, ορίστηκε Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου.
Δρ. Μαρίλη Μέξη
Η Μαρίλη Μέξη είναι Διδάκτωρ (DPhil) Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Γενεύης ενώ είναι κάτοχος Μάστερ (MPhil) στην Πολιτική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάστερ (MSc) με Διάκριση στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική από το London School of Economics, και Bachelor (BA) με Ανώτατη Διάκριση στην Ιστορία από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College). Εργάζεται στην Ελβετία ως σύμβουλος στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, ως Ιnternational Specialist σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στην Πλατφόρμα Έρευνας και Πολιτικής TASC-Future of Work, που έχει ιδρυθεί από την ελβετική κυβέρνηση και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, καθώς και ως ανώτερη ερευνήτρια και Fellow στο Graduate Institute-Geneva όπου διευθύνει έρευνες σχετικά με το μέλλον της εργασίας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών ως «ψηφιακών νομάδων» και ως εργαζομένων-«crowdworkers» στις παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες. Παράλληλα στην Ελλάδα υπηρετεί ως ειδική σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας της ΕΕ σε αναπτυσσόμενες χώρες και ως σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών (Ολλανδία, Κροατία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Σερβία, και Κοινότητα της Καραϊβικής) σε θέματα εναρμόνισης της κοινωνικής πολιτικής με το ευρωπαϊκό ευρωπαϊκό acquis και προώθησης της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας.
Giorgio Maarraoui (B.Sc, M.A, M.Phil, M.Res)
Ο κος Maarraoui είναι υποψήφιος διδάκτωρ οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο του Manchester με έμφαση στην μέτρηση της κοινωνικής ευημερίας. Κατέχει πτύχιο (B.Sc) και μεταπτυχιακό (M.Α) στα οικονομικά από τον Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού καθώς και μεταπτυχιακούς ερευνητικούς τίτλους (M.Res και M.Phil) από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Έχει διατελέσει ερευνητικός σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιου του Λονδίνου. H έρευνα του αφορά στην αξιοποίηση μικροδεδομένων και σύγχρονων οικονομετρικών τεχνικών για την ανάλυση της κοινωνικής ευημερίας.
Δρ. Ελένη Κάλφα
Η κα Κάλφα είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Κοινωνική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ όπου έχει επίσης ολοκληρώσει τόσο μεταπτυχιακές (M.Sc.) όσο και προπτυχιακές (B.Sc.) σπουδές στα Οικονομικά. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην εφαρμοσμένη κοινωνική οικονομία εστιάζοντας σε καινοτόμες δράσεις γύρω από την επίσημη και άτυπη εκπαίδευση και την αξιολόγηση επιπτώσεων. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως βοηθός λέκτορας για τα μαθηματικά, τα οικονομικά, τις επιχειρήσεις και τη στατιστική-οικονομικά για επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Προηγούμενες θέσεις την περιλαμβάνουν ως βοηθός στο Οικονομικό Τμήμα και στο Τμήμα Εμπορίου στην ΕΛΒΑΛ, Ελλάδα. Της έχει χορηγηθεί Διδακτορική Ερευνητική Υποτροφία στα Οικονομικά (2010-2013) από το Πανεπιστήμιο του Κεντ. Έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει την έρευνά της σε διάφορες διεθνείς εκδόσεις και συνέδρια, όπως το «Finance and Economics Conference», Frankfurt Am Main, Germany (2015), «Society of Labor Economists», Arlington, VA, USA (2014), το «8th Annual International Symposium on Economic Theory, Policy and Applications», Αθήνα, Ελλάδα (2013) και «The Economics of International Migration short course», University of Southampton, UK (2014).
Αικατερίνη Τάκα (B.Sc, M.Res)
H κα Τάκα είναι απόφοιτη του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και υπότροφος του Διπλώματος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του ίδιου πανεπιστημίου. Με ειδίκευση στα Οικονομικά, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Research Master in Cognitive and Clinical Neuroscience από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Έχει εργαστεί σε τομείς έρευνας και ανάλυσης δεδομένων για διεθνείς οργανισμούς στην Πράγα, και σε θέματα φτώχειας και οικονομικής ανισότητας για το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου ELTE της Βουδαπέστης .